Hem Skräppost Arkivet Kultur Sport Kontakt


Finarkivet Trash

Skräppost sedan 1766


Kultur & annat kul,,


Den Efterlängtade Påskledigheten

___Hela Stockholm är glada för snart är det påsk. När jag står på tunnelbanan en aningen mulen onsdag som denna, hör jag muntra konversationer & ser änglalika leenden över skinande ansikten.
___"Ledigheten är inte långt borta nu", säger en medelålders kvinna i militärgrön bomberjacka.
___"Jag ska till spanien över påsk, där bor mina päron", säger en kille med smutsiga sneakers & moppefjun som pryder överläppen.
___"Julmat den här påsken också", suckar en tjej i telefon till sin kompis. "Hatar julmat. Men najs med ledighet o godis!"
___"Vi har aldrig vanlig påskmat, mamma brukar laga revbensspjäll & tabbouleh. & sen får vi tårta", säger en tjej med grov stockholmska.
___"Jag hoppas att jag får ett stort påskägg!" Säger en liten flicka till sin mormor. Hon har noppriga tumvantar & en tuggad fleecekrage.
___"Det tror jag nog", ler mormorn finurligt. Det är hennes jobb att fixa påskäggen i år.
___Ingen vågar väl erkänna att de egentligen ogillar sina jobb, & att de har längtat efter påskledigheten sedan årsskiftet.
___Jesus som klarade sig trots alla omständigheter. Jag minns inte historien helt, jag minns att jag plöjde Barnbibeln pärm till pärm för att jag på den tiden läste böcker som om det inte fanns någonting annat i hela världen att roa sig med. Jag minns en grotta, en gravplats, & hur Jesus trädde ut ur den. Jag vill minnas att han red på en åsna in till staden, eller var det kanske när han första gången ankom till Jerusalem? Mitt bland Jesus drama, letar vi påskägg & låtsas vara små tanter med en liten duk kring huvudet & röda, fräkniga kinder. Vi ska till Blåkulla i år igen. Vi pyntar med kycklingar & harar, de troende för Jesus in i bilden också. Vi målar påskägg & äter samma mat som vi äter på alla högtider. Sill, potatis, rödbetssallad. I min familj gör vi någonting vi kallar för stekta ägg. Grädde o en persikohalva. Mmm. Sedan fyller vi stora pappägg från Willys med godis & ger till varandra. Vi firar våren & slår ihop händerna i förtjusning när vi ser säsongens första påskliljor & snödroppar. Är det inte konstigt, hur några små pappägg, några harar, Jesus & lite fjädrar kan göra en så lycklig?

-Hiro
2023-03-27

Att plocka svamp

Någonstans mellan att flytta hemifrån & känslan av att kanske passa bättre in med vuxna än med barn, suddades min ettriga tonåringshjärna ut. Det var slutet på min slutna, syrliga era. Jag snäser inte längre åt mamma när hon frågar ifall jag vill hitta på någonting med henne, att jag ens någonsin har gjort det är nu häpnadsväckande för mig. För en vecka sedan frågade jag om hon ville ut & plocka svamp någon gång innan hösten tar slut.

Med en plastkasse från Willys i fickan på regnjackan & gummistövlar på fötterna tar jag mig vid nio mot mamma & pappas hus. Mamma berättade på telefonen att hon har ordnat mackor som vi ska äta i skogen. Min moster sitter i köket & skrattar, mamma packar ryggsäcken.

Skivlingar löper längs skogsstigarna. Ibland bryts tystnaden av en borr någonstans långt bort, ibland av några löpare som springer två & två iförda neonfärgade kläder.
"Man ska vara försiktig med skivlingar", säger mamma. "Man vet aldrig vilka som är luriga."

I mossan under en tall hittar vi trattkantareller, vi fnissar medan vi plockar. Inte minns jag att svampplockning var så här exalterande. Vi går i branta sluttningar & puttar omkull svampar med tåspetsarna.
"Jag har aldrig sett en sådan där förut", säger mamma.
"Tror du att det finns någon slags app som kan identifiera svampar, hiro?"
"Ja, det tror jag", svarar jag, & det fanns det.
Med tre halvfulla påsar traskar vi långsamt hemåt efter två & en halv timme. Vi hälsar på några får i en hage. “FÅR INTE MATAS ELLER KLAPPAS” står det på en skylt.
"Jag vill nästan göra det ändå", utbrister mamma. "Ta ett kort & skicka till pappa!"
Vi slår ned några äpplen med en kvist, ett landar i leran.

Sedan lagade jag svamppasta men mådde så illa att jag behövde ringa & fråga mamma ifall hon var säker på att hon inte råkat få med någonting giftigt.
"Ja, helt säkert. Jag rensade dem noga."

-Hiro
Vecka 36, 2023

Tre små eller stora boktips

Oavsett om du läser 15 böcker i månaden eller 2 varannat år, eller om du varken har hållt i en bok eller befunnit dig i närheten av en bokhylla, är dessa 3 boktips mer än värda att läsa.

Den brutna kvinnan (Simone de Beauvoir, 1967)
Hiros recension: "Den brutna kvinnan" är en bok jag ofta finner mig själv att läsa om. En tidlös klassiker & en av de första feministiska romanerna, då Simone de Beauvoir var en av de första aktivisterna för kvinnliga rättigheter & ett exempel på en av de främsta existentialisterna. Med de Beauvoirs skickliga språk är denna en av de bästa böckerna jag läst."
☆ ☆ ☆ ☆ ☆
Monique är lyckligt gift, men får en dag reda på att maken Maurice har träffat en annan kvinna. De Beauvoir beskriver tomheten, svartsjukan & förtvivlan av att känna sig bortvald.

Natten (Sara Gordan, 2022)
Hiros recension: En av de utan tvekan bästa böckerna jag läst. Språket är otroligt, jag har aldrig förr ryckts med känt en sådan panik & sådant medlidande & sorg för en karaktär.
☆ ☆ ☆ ☆ ☆
En mamma letar efter sin dotter som försvunnit ut i natten. Dotterns diabetes & förmåga att slarva med insulinet en bidragande faktor för den massiva panik som Gordan beskriver. En rörande bok fylld med barndomshistorier, oro, föräldrarskap & kärlek.

Samhällets olycksbarn (Victor Hugo, 1862)
Hiros recension: "Samhällets olycksbarn" är nog den bästa boken jag någonsin läst, jag skrev till & med mitt gymnasiearbete om den. Man får känna kärlek, sorg, spänning & samtidigt lära sig om historien. En helt otrolig bok för den som vill läsa en klassiker utan oförståeligt språk. ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ (...☆ ☆ ☆ ☆ ☆...)
Boken utspelar sig i Franrike i efterdyningarna av Napoleonkrigen. Vi följer Jean Valjean, en nyss frigiven galärslav som lyckas bli borgmästare. Han är dessvärre fortfarande jagad av polismästaren Javert. Hugo beskriver kärlek, mod & rättvisa & värdet av religion.

-Hiro
2023-8-14